Login om prijzen te zien! Gratis verzending NL vanaf €200,- ex. BTW

03 jan 2024

Glaskralen: een tijdloze hobby

Al eeuwenlang gebruiken mensen glaskralen om sieraden te maken, wat natuurlijk ook een populaire hobby is. Mensen gebruiken ze niet alleen voor sieraden, maar ook voor decoraties en andere kunstwerken. Dit blogbericht “Glaskralen: een tijdloze hobby” legt uitgebreid de geschiedenis, toepassingen en technieken van glaskralen uit.

Definitie van een glaskraal

Een glaskraal wordt gedefinieerd als een klein glazen voorwerp met een gat, ook wel een oog genoemd, waar een rijgdraad doorheen kan om het te gebruiken in sieraden of als decoratie op kleding, accessoires of kunstobjecten.

Glaskralen in het algemeen

Fabrikanten produceren glaskralen in diverse soorten, kleuren en vormen. Ze kunnen zo klein zijn als een zandkorrel of zo groot met doorsnede van 20 millimeter. De grootte en kleur van de kraal kunnen het gebruik, de waarde en de techniek die wordt gebruikt tijdens het productieproces beïnvloeden.

glaskralen tijdloze hobby

Waarom zijn glaskralen zo fascinerend?

Mensen in diverse culturen over de hele wereld gebruiken al eeuwenlang glaskralen. Wat maakt ze zo fascinerend? Is het omdat het glas is gemaakt van een gesmolten combinatie van het aardse kalk, zand en soda elementen? Wij denken dat het antwoord vooral ligt in de veelzijdigheid in toepassingen van glaskralen.

De elegantie van glaskralen en sieraden maken.

Sieradenontwerpers verwerken tegenwoordig steeds vaker glasparels als prachtige en veelzijdige elementen in hun ontwerpen.

De verscheidenheid in glaskralen

Mensen kunnen glaskralen gemakkelijk combineren met andere soorten kralen zoals kunststof, hout, metaal, natuursteen of edelstenen vanwege de variaties in grootte, kleur en materiaal.

Toepassingen van glaskralen

Glaskralen worden veel gebruikt in een veel soorten toepassingen, waaronder het maken van:

 • Sieraden: Glaskralen zijn een populaire keuze voor het maken van sieraden, zoals, statement ringen, armbanden, kettingen, oorbellen en broches.
 • Mode-accessoires: Glaskralen worden ook gebruikt voor het maken van mode-accessoires, zoals tassen, telefoonkoorden, riemen en schoenen.
 • Kunstwerken: Mensen gebruiken ook glaskralen voor het maken van kunstwerken, zoals sculpturen, schilderijen en mozaïeken.
 • Decoratie: Mensen gebruiken ook glaskralen voor decoratie van bijvoorbeeld tafels in restaurants.
 • Spirituele kunst: Glaskralen worden vaak gebruikt voor spirituele of religieuze kunst, zoals symbolen, kruisen, amuletten en andere spirituele objecten.
 • Andere toepassingen: Glaskralen worden ook gebruikt voor andere toepassingen, zoals het maken van speelgoed, muziekinstrumenten en zelfs kunstwerken

Kortom glaskralen is en blijft een tijdloze hobby.

Industriële toepassingen van glaskralen

Glaskralen worden gebruikt in industriële processen, niet alleen voor decoratie. Hierbij kan je denken aan het reinigen van metalen onderdelen en bij verschillende straal- en schuurtechnieken voor grote projecten.

Bij bijvoorbeeld grote industriële projecten gebruikt men hele kleine glaskralen als effectieve straal- en schuurmiddelen voor reiniging, afwerking, uitharding en ontbraming. Ze worden tevens gebruikt bij slijptechnieken, waterzuivering en olieboringen.

Glaskralen geschiedenis

De geschiedenis van glaskralen strekt zich uit over duizenden jaren en omvat het gebruik ervan door diverse oude beschavingen en culturen wereldwijd.

Meer dan 3000 jaar geleden

Glaskralen hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot meer dan 3000 jaar geleden. Oude beschavingen zoals de eerste nomaden, de Oud Egyptenaren en de Romeinen, gebruikten glaskralen voor diverse doeleinden, waaronder als decoratie, statussymbolen en zelfs als betaalmiddel. In de loop der jaren zijn glaskralen steeds populairder geworden en worden ze nu over de hele wereld gebruikt.

De eerste glaskralen: een eeuwige bezigheid

De eerste glaskralen werden al meer dan 3000 jaar geleden vervaardigt. Bij oude beschavingen zoals de eerste nomaden, oud Egyptenaren en de Romeinen, maar ook in het oude Azië, werden glaskralen gebruikt voor zowel decoratieve als symbolische doeleinden. Ze werden zelfs gebruikt als betaalmiddel en fungeerde als statussymbool.

Artistieke en commerciële waarde door de tijd heen

De artistieke waarde van glazen kralen is door de eeuwen heen blijven bestaan en werd in Europa vooral bekend vanaf het begin van de jaartelling, waar ze vaak werden gebruikt als ruilmiddel. Later, tijdens de opkomst van de glasindustrie in Venetië en de Bohemen, werden glaskralen steeds waardevoller en vonden ze hun weg naar verschillende delen van Europa. Tot op de dag van vandaag dienen glazen kralen nog steeds als middel voor artistieke expressie.

Glaserkralen een Tijdloze hobby Geschiedenis Venetie Bohemen, Amsterdam kralenhandel

Kralen in Europa

Vanaf de Middeleeuwen ontstond er in Europa een bloeiende glasindustrie. Vooral wat later, in de tijd van de mensenhandel van toen, gebruikte men overal in Europa kostbare en bijzondere kralen als betaalmiddel. Deze kwamen voornamelijk eerst uit Venetië en later de Bohemen in midden of Centraal Europa.

Monopolie op de kralenmarkt

Van circa 1200 tot 1700 had Venetië het monopolie op de kralenmarkt met de productie van meer dan 100.000 kralensoorten en bleef op deze markt domineren tot midden van de 20ste eeuw. In deze stad werden, vooral rond de 14e eeuw, echt trendsettende kralentypes glaskralen ontworpen. Denk daarbij aan de rocailles en bugle beads. Maar vraagje? Waarom heet het Murano glas?

Murano Glas: Een verhaal van oorsprong

Het verhaal van Murano Glas onthult de verhuizing van de glasindustrie van Venetië naar Murano, waardoor het geheim van de glasrecepten werd beschermd en brandgevaren in de stad werden voorkomen.

Dit heeft te maken met dat het bestuur van de stad van Venetië te veel branden in de stad kreeg door de glasovens van de vele kralenfabrieken. Dit was gevaarlijk voor de bewoners van de stad dus zochten ze naar een oplossing.

Geheime glasrecepten

Het toenmalige bestuur van Venetië besloot in 1292 alle glasmakers en glasfabrieken naar het eiland Murano te verhuizen. Dit eilandje ligt pal tegenover de stad Venetië. Hierdoor werd het het risico op brandgevaar door de glas-ovens in de stad voorkomen. Maar ook werden zo de glasrecepten zo geheim mogelijk te houden. De productie van glaskralen uit Murano is lange tijd geheim gehouden. Op straffe van de dood was het glasmakers verboden het eiland te verlaten.

Verspreiding en handel van glaskralen

Sinds de 16e eeuw brachten glasmeesters die weggelokt of uit

geweken waren toch het geheim van het glasmaken naar de Bohemen (nu Tsjechië) en iets later naar Nederland. Waar ze een belangrijk ruil- en handelsmiddel werden, zelfs tijdens de VOC-periode.

Glaskralen in Nederland

Er is ook een lange geschiedenis van het gebruik van glaskralen in Nederland. In bijvoorbeeld de zeventiende eeuw produceerde Nederland zelf glaskralen van zeer fijne kwaliteit met een grote verscheidenheid aan soorten. Deze werden vaak als ruilmiddel gebruikt voor tijdens hun wereld-reizen over zee.

Glaskralen als Betaalmiddel

Vervoerde de schepen van de VOC ook kralen? In de tijd van de VOC-periode namen ze glaskralen mee aan boord van de VOC-schepen voor ruilhandel, hoewel er geen officiële documentatie van is gevonden. In geen enkele soort van officiële documentatie, van proviandlijst tot soldijboek, is iets te vinden over het meenemen van kralen. Terwijl deze zeker werden meegenomen met als doel om er mee te handelen of ruilen.

Kralen mee met de VOC

Het enige bewijs, en daarom weten we het (zeker), is dat de VOC-schepen kralen meenamen voor ruilhandel. Dit kwam doordat de meereisende antroposofen tekeningen en beschrijvingen maakte van de handel met kralen en de ruilhandel die ontstond met de mensen die ze tijdens hun reis tegenkwamen. Dit werd wel gerapporteerd aan de leiding van de VOC. Ook is bekend dat er in Amsterdam glaskralen geproduceerd werden.

Kralenfabriek De Munt

In het centrum van Amsterdam was De Munttoren in de zeventiende eeuw een echte kralenfabriek, waar archeologen voorbeelden van glaskralen en productiebuizen hebben gevonden. De kralen varieerden van gestreepte, meerlaagse chevron buiskralen tot onversierde, kleine tot middelgrote “seed bead” kralen.

Kralentuinen van glas ook een tijdloze hobby?

In het huidige Zuiderzeemuseum en de Zaanse Schans liggen twee gereconstrueerde kralentuinen waarbij Glaser heeft meegewerkt door deze kralen te laten maken en te leveren. Veel kapiteins van VOC schepen hebben een tijdje de kralen, die ze niet konden verhandelen, meegenomen naar hun huis in vooral Noord Holland waar veel VOC kapiteins woonden. Van de kralen lieten ze mozaiek vormen maken in hun tuin om de tuin te verfraaien.

Evolutie van de glaskralenindustrie

In latere eeuwen, met name in de 19e eeuw, ontstond de industriële productie van glaskralen met geavanceerde machines, waardoor deze betaalbaarder en toegankelijker werden voor een breder publiek.

Waarvan worden glaskralen gemaakt glas productie glaskralen

Glaskralen: Kunst in Miniatuur

Glaskralen maken is een kunst op zich. Ben je ooit gefascineerd geraakt door het kleine, kleurrijke kraaltje dat schittert in het zonlicht? Heb je je ooit afgevraagd hoe dit kleine kunstwerkje tot stand komt en welk verhaal het te vertellen heeft? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van glaskralen, vakmanschap en creativiteit samenkomen. Nieuwsgierig naar deze prachtige kunstvorm? Lees dan verder en kom meer te weten.

Ze worden gemaakt door glas te smelten en vervolgens in een vorm te blazen of te trekken of wikkelen. De vorm van de kraal wordt bepaald door de vorm van de mal of het trekgereedschap dat wordt gebruikt. De kleur van de kraal wordt bepaald door de natuurlijke kleurstoffen die aan het glas worden toegevoegd.

Het Vakmanschap Achter Glaskralen: ook een eeuwenoude hobby

Het maken van glaskralen is een ambachtelijke kunstvorm en vereist geduld, precisie en vakmanschap. Elke kraal is uniek, met zijn eigen kleurencombinatie, patronen en textuur. Dit maakt elk stukje glas tot een klein kunstwerk op zichzelf. Het dragen of tentoonstellen van een sieraad of object gemaakt met glaskralen betekent dat je iets draagt wat met liefde en vakmanschap is gemaakt. Kwartszand, natriumcarbonaat (soda, silica of siliumdioxide) en kalksteen.

Het Fascinerende Productieproces van Glaskralen

Het proces van het maken van glaskralen is net zo fascinerend als de kralen zelf. Het maken ervan is geen eenvoudig proces. Het begint allemaal met ruwe grondstofmaterialen zoals zand, soda en kalksteen die worden samengesmolten bij hoge temperaturen van ongeveer 1500 graden in een oven. Het gesmolten glas wordt vervolgens gevormd tot lange dikke of dunne buizen of staven die dan dienen als basis voor de kralen.

Transparant glas bij afkoeling

Bij afkoeling ontstaat transparant glas. Dit afkoelingsproces wordt in het vakjargon “kristalliseren” genoemd, terwijl er technisch gezien helemaal geen kristalstructuur in het glas zit. Maar dit terzijde.

Diversiteit in Productiemethoden

Het glas met de basisstoffen zand, kalk en soda is standaard transparant. Hoe het glas dan verder wordt verwerkt, hangt af van de manier waarop producenten het glas bewerken. Vaak worden er dikkere glasstaven van gemaakt die later nog een keer kunnen worden omgesmolten in andere ovens voor de productie van speciale kralen van glas.

Lampwork Beads Interesse

Het vormgeven van glaskralen gebeurt door middel van verschillende technieken. Een populaire methode is de Lampwork methode en het wikkelen van gesmolten glas om een metalen staafje, ook wel mandrel genoemd. Hierdoor ontstaat het bekende gaatje in de kraal. Vervolgens kunnen er kleuren en patronen aan de kraal worden toegevoegd door gebruik te maken van verschillende soorten glas en speciale gereedschappen. Hiervan zijn een aantal voorbeelden te zien in onze video van ons Youtube kanaal verderop in de tekst:

Het uiteindelijke kunstwerk wordt gecreëerd door het verhitten en afkoelen van de kralen in een speciale oven, ook wel een Annealing kiln genoemd. Dit proces van in deze blog glaskralen: een tijdloze hobby, zorgt ervoor dat de kralen hun sterkte behouden en niet breken bij temperatuurwisselingen.

Glaskralen kleuren collage

Glaskralen Kleuren

Gekleurd glas ontstaat door de basisgrondstoffen te vermengen met bepaalde mineralen en/of veilige chemische stoffen. Bijvoorbeeld de kleuren roze, rood en lila ontstaan door een vermenging met 24 karaat goud. Groene en blauwe kleuren ontstaan bijvoorbeeld door toevoeging van ijzer, kobalt of verschillende soorten koperverbindingen. Elke glasfabriek heeft zijn eigen stijl en manier om het glas hun eigen kleur te geven en te bewerken. Zelfs voor de mensen bij de fabrieken zijn glaskralen een tijdloze hobby.

In dit overzicht hierboven zie je per glaskleur een aantal hoofdkleuren op onze website en welke grondstoffen daarvoor worden gebruikt om die epaalde kleuren in het glas te krijgen.

Experimenteren Met Kleuren Combineren

Lijkt het je leuk om dit in het echt te zien en wil je zelf kleuren combineren op onze site? Dat kan! Ga naar ons hoofdmenu “Glaskralen” en kies dan in het filtermenu aan de linkerkant jouw gewenste kleur of kleuren en laat je inspireren. Welke passen goed bij elkaar? Een handige online tool om kralen te combineren en bijpassende of contrasterende kleuren te vinden voor elk soort ontwerp.

Gewicht en kleur

Het gewicht en de kleur van gekleurde glazenkralen hangt af van het aantal toegevoegde kleurstoffen zoals hier boven te zien is. Zo is de kleur blauw vaker zwaarder dan de rode kleur bij een zelfde afmeting en vorm van een kraal.

Productiemethode glaskralen – onvergangelijke bezigheid

Glaskralen worden tegenwoordig vaak machinaal of semi-machinaal gevormd, of met de mond geblazen. Gesmolten glas kan over het algemeen worden gewikkeld, getrokken, geperst of geblazen, afhankelijk van wat voor soort kralen er gemaakt moeten worden.

Bij gewikkelde kralen wordt gesmolten glas om een ijzerdraad gewikkeld. Op deze draad zit vaak wat kalk om de kraal na afkoeling makkelijk van de draad af te schuiven. De glasdraad wordt na elke wikkeling gesneden, waardoor er door verdere verhitting een kraal ontstaat die naar wens gevormd kan worden, bijvoorbeeld in een vierkante, druppelvormige of ovale vorm. Hier is een goed voorbeeld van te zien in onze YouTube-video hieronder in combinatie met deze Glaskralen: een tijdloze hobby-blog.

Verschillende Glastechnieken

Een overzicht van de verschillende technieken die worden gebruikt bij het maken van glaskralen, van het handmatig trekken tot het geblazen proces en het persen van gesmolten glas.

Getrokken Kralen:
Ambachtslieden vervaardigen getrokken kralen zowel handmatig als machinaal. Vakmensen trekken een lange, fijne, dunne, holle gesmolten glasdraad tot wel 100 meter lang. Dit gebeurt vaak bij het maken van rocailles en bugle beads. Uit de lange fijne holle draad worden staafjes glas gesneden die in kleine stukjes worden gehakt om in een trommel met zand tot kralen te worden gepolijst.

Geblazen Kralen:
Geblazen kralen worden met de mond geblazen. Door deze arbeidsintensieve manier van produceren zijn deze kralen vaak duurder dan bijvoorbeeld machinaal geproduceerde kralen. Glasmakers blazen een klein belletje lucht in het gesmolten glas, waarna ze het verder bewerken met behulp van een brander.

Geperste Glaskralen:
Vakmensen maken geperste glaskralen door gesmolten glas in een mal te persen, waardoor kralen met verschillende vormen en texturen ontstaan. Tsjechische glaskralen, zoals die van het merk Preciosa, zijn wereldberoemd vanwege hun hoge kwaliteit en variatie in kleur en vorm.

Glastechnieken in Detail

Een diepgaande uitleg van elke techniek, inclusief het proces en de verschillende stappen die betrokken
zijn bij het vervaardigen van de glaskralen.

Glaskralen Bewerkingen
Na het creëren van de basisvorm, kunnen we de kraal verder bewerken. Denk hierbij aan het slijpen van facetten om facetkralen van glas te krijgen en het polijsten van de kralen.

Geverfde Glaskralen
Men kan een kraal coaten in een verfbad of kleuren in verschillende baden, maar men kan ook een kleurlaag of folie aanbrengen aan de binnenkant van het rijggaatje, dat eigenlijk nog een holle buis is, vergelijkbaar met een spaghettisliert. De kralen met zo’n folie worden silverlined kralen genoemd. Om glaskralen een extra parelachtige glans te geven, behandelen zij ze met een verdampingsproces waarbij we metaaloxide damp langs de kralen leiden. Dit proces vindt altijd plaats onder streng toezicht om het milieu en de omgeving optimaal te beschermen.

Decoratie en Afwerking van Glaskralen

Glaskralen decoratie
Zodra de basisvorm is gevormd, is de kraal klaar of klaar om verder versierd te worden. Dit kan het toevoegen van lagen van verschillend gekleurd gesmolten glas inhouden, het etsen van ontwerpen in het oppervlak of het aanbrengen van kleine stukjes metaal of andere materialen. Na het voltooien van de decoratie ondergaat de kraal een langzaam koelproces dat bekend staat als ‘gloeien’.

YouTube-video Overzicht van Glaskraalproductie

Een beknopte beschrijving van de verschillende stappen en technieken die te zien zijn in de YouTube-video “How It is Made Glass Beads Rocailles Seed Beads by Glaser.nl.”

Wil je meer te weten komen over hoe glaskralen worden gemaakt? Bekijk dan hier onze YouTube-video “How it is made Glass Beads Rocailles Seed Beads by Glaser.nl” voor een goede indruk van de verschillende soorten glaskralen en de gebruikte technieken.

 

Detailweergave van Glaskraalproductieprocessen

Een gedetailleerde uitleg van veel fases in het proces van het maken van glaskralen, inclusief voorbereiding, productie en decoratie, zoals gepresenteerd in de video. In deze bovenstaande video zie je het volgende:

Het Begin (0:00)
We starten het productieproces door een oven te vullen met gesmolten glas. Hieruit wordt handmatig glas getrokken waar al het rijggat in zit. Dit is de basis voor de verdere stappen in het proces.

Voorbereiding en Snijden (0:11 – 0:21)
Vervolgens bereiden we lange glazen staven voor waarin al een gaatje zit. Deze staven worden vervolgens fijngesneden in kleine rocailles en bugle beads, die later gebruikt worden bij het maken van de glaskralen.

Glazen Staven en Machinale Productie (1:07 – 1:18)
Om een diversiteit aan kleuren te kunnen bieden, maken ze glazen staven in verschillende kleuren. Deze staven gaan vervolgens in een oven waar machinaal geperste glaskralen van worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van halfgesmolten glazen staafjes om handgemaakte geperste kralen te creëren.

Polijsten en Kleurbad (1:49 – 2:04)
Na het productieproces zijn de kralen nog ruw en hebben ze scherpe randen. Om deze te verwijderen, worden de ongepolijste ronde persglaskralen gepolijst. Vervolgens nemen de kralen een kleurenbad om hun definitieve kleur te krijgen.

Technieken en Creatie in Glaskraalproductie

Een diepgaande analyse van de diverse technieken, inclusief facetkralen, lampwork, en decoratieve methoden die worden toegepast in de productie van glaskralen.

Facetkralen en Sieradenproductie (2:18 – 2:40)
Facetkralen zijn een van de meest populaire soorten kralen die met de hand of machinaal worden geproduceerd. Deze prachtige kralen voegen een extra dimensie toe aan sieradenontwerpen. Met behulp van rocailles kunnen sieradenmakers unieke creaties maken.

Lampwork beads kralen-productie (2:51 – 4:42)
Een andere techniek die wordt gebruikt bij het maken van glaskralen is lampwork. Hierbij plaatsen ze gesmolten glas in de oven op een metalen stokje, waarna ze het handmatig of machinaal trekken om kleine glazen staafjes te vormen voor lampworkkralen. Deze worden vervolgens gevormd in mallen en met de hand gedecoreerd.

Tijdens het decoratieproces kunnen verschillende technieken worden toegepast, zoals het versieren van de kralen met folie, tekeningen met glas of het toevoegen van stukjes glas. Dit geeft de kralen hun unieke uitstraling en maakt ze ware kunstwerken op zichzelf.

Einde (5:02)
Credits Glaser. In memorian Guido Ganzeman.

Verschillend soorten glaskralen in verschillende kleuren en vormen voor het maken van sieraden

De Betovering van Glaskralen

Een verkenning van de schoonheid, geschiedenis en creatieve mogelijkheden van glaskralen.

Neem even de tijd om stil te staan bij het verhaal achter een glaskraal wanneer je er een ziet. Bedenk hoeveel tijd, moeite en creativiteit erin is gestoken om het tot leven te brengen. Bewonder de kleuren, vormen en texturen die samenkomen in dit glazen juweeltje.

Laat de schoonheid van glaskralen je inspireren en experimenteer zelf met het maken van sieraden of andere kunstwerken. Ontdek de eindeloze mogelijkheden die deze kleine, maar betoverende kunstvorm te bieden heeft. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer iets unieks dat een glimlach op ieders gezicht tovert.

Kortom, glaskralen zijn niet alleen kleine voorwerpen met een gaatje. Zoals eerder vermeld, getuigen ze van menselijke creativiteit, vakmanschap en waardering voor schoonheid; ze zijn ware kunstwerkjes. Laten we samen genieten van de magie van glaskralen en ons blijven verbazen over hun veelzijdigheid en prachtige uitstraling.

Glaskralen in Creatieve Toepassingen als tijdloze hobby

Een diepgaande kijk op de veelzijdige toepassingen van glaskralen in mode, kunst en sieradenontwerp.

Onze glazen kralen zijn niet zomaar kleine voorwerpen met een gaatje; het zijn echte kunstwerkjes. Ze hebben een rijke geschiedenis, een complex productieproces, verschillende maten en uiteenlopende toepassingen. Ze zijn het levende bewijs van menselijke creativiteit, vindingrijkheid en onze waardering voor schoonheid. De volgende keer dat je een glaskraal ziet, neem dan even de tijd om te beseffen welke processen, en aardse reis, die kraal al heeft gemaakt vanaf het samensmelten van de ruwe materialen tot een uniek glanzend, kleurrijk kunstwerk.

Dus, sieradenmakers, fashion designers, kunstliefhebbers, kunstenaars, kralenwinkel kralenwebshop eigenaren, sieradenontwerpers, nu je meer weet over het fascinerende proces van het maken van glaskralen, ben je zeker nog enthousiaster om aan de slag te gaan met onze prachtige kralen in jouw ontwerpen!

Praktische Tips voor Werken met Glaskralen

Handige suggesties en instructies voor het selecteren, ontwerpen en gebruiken van glaskralen in verschillende creatieve projecten.

 • Begin met een goede basis. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt voordat je begint.
 • Oefen, oefen, oefen. Het kost even om de techniek van het werken met glaskralen onder de knie te krijgen.
 • Wees geduldig. Sieraden maken met glaskralen, of andere soorten ontwerpen is soms een tijdrovende hobby.

Glaskralen: een tijdloze hobby toepassingen van glaskralen

We weten nu dat glaskralen vaak worden gebruikt om unieke armbanden, kettingen, oorbellen en ringen mee te creëren. De kleuren, vormen en afwerkingen bieden eindeloze mogelijkheden voor het maken van nieuwe persoonlijke tot opvallende sieraden.

Kralen voor mode

Zoals eerder vermeld zien ook modeontwerpers de waarde en functionaliteit van glaskralen. Ze worden gebruikt als decoratie op kledingstukken, schoenen en accessoires zoals tassen en hoeden. Door glaskralen toe te voegen, krijgt het ontwerp een extra dimensie en wordt het nog specialer. Denk bijvoorbeeld aan bruidskleding, maar ook op feestelijke kleding, verwerkt als franjes.

Glaskunstliefhebbers met glaskralen als een tijdloze hobby

Voor glaskunstliefhebbers zijn glaskralen ware juweeltjes om te bewonderen. Glasblazers en glaskunstenaars creëren prachtige vormen en kleurcombinaties door gesmolten glas te gebruiken. Deze kunstwerken zijn vaak uniek en kunnen een echte eye-catcher zijn in sieraden-ontwerpen.

Kralen voor sieraden maken

Voor sieradenontwerpers is het gebruik van glaskralen een manier om creativiteit tot uiting te brengen. De glaskralen zijn dan niet alleen goed voor deze tijdloze hobby. Door de verschillende maten, vormen, kleuren en afwerkingen kunnen ze unieke ontwerpen maken die aansluiten bij de persoonlijkheid en stijl van hun merk en voor hun klanten.

Een Overzicht van Glaskraalvariaties

Een uitgebreide blik op de diverse soorten glaskralen beschikbaar en hun specifieke kenmerken en toepassingen. Nu we wat meer weten over de achtergrond van kralengebruik, richten we ons op de praktische aspecten van het werken met kralen. Of je nu geïnteresseerd bent in het maken van sieraden, mode-accessoires of kunstwerken, er zijn een paar basisvaardigheden die je zowiezo moet beheersen.

Tips voor het selecteren van de juiste kralen

Wanneer je glaskralen gaat selecteren, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Kleur: De kleur van de kralen bepaalt de uitstraling van je ontwerp.
 • Grootte: De grootte van de kralen bepaalt de grootte van je ontwerp. Kleine kralen zijn perfect voor delicate ontwerpen, terwijl grote kralen een meer opvallende uitstraling geven.
 • Vorm: De vorm van de kralen kan ook een belangrijk element zijn in je ontwerp. Er zijn kralen in alle soorten en maten, dus je kunt kiezen  voor de vorm die het beste bij je ontwerp past.
 • Gewicht: Het gewicht van de kralen is ook belangrijk. Zo zijn zijn blauwe glaskralen zwaarder dan rode glaskralen door de grondstoffen die er in zijn verwerkt. Als je kralen gebruikt om op stoffen te zetten, let dan op dat door het gewicht de kraal niet aan de stof gaat “trekken”, maar er mooi op blijft zitten. Hierdoor is dus belangrijk dat je ook naar het gewicht van een kraal kijkt. Zware kralen van glas gebruiken in oorbellen is wat minder populair dan lichte kralen.

Glaskralen groot of klein

Glaskralen groot of klein? Ieder ontwerp heeft zijn eigen afmetingen nodig. De grootte van de kralen is belangrijk om te overwegen, omdat deze de grootte van je ontwerp zal beïnvloeden. Kleine kralen zijn perfect voor delicate ontwerpen, terwijl grote kralen een meer opvallende uitstraling geven.”

Tips voor het ontwerpen van patronen

Er zijn veel verschillende patronen die je kunt maken met glaskralen. Een eenvoudig patroon dat je kunt proberen is een rij van kralen van dezelfde kleur. Je kunt ook meer complexe patronen maken door kralen van verschillende kleuren en maten te combineren.

Hier zijn enkele voorbeelden van patronen die je kunt maken met glaskralen:

 • Eenvoudige patronen:
  • Een rij van kralen van dezelfde kleur
  • Een rij van kralen in een afwisselende kleur
  • Een zigzagpatroon
 • Complexere patronen:
  • Een patroon met bijvoorbeeld een bloemmotief
  • Een patroon met een natuur-, dierenmotief of oceanmotief
  • Een patroon met een abstract motief

Tips voor het gebruiken van glaskralen in je ontwerpen

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om glaskralen in je ontwerpen te gebruiken. De meest voorkomende techniek is het gebruik van naald en draad. Je kunt ook elastiek of andere materialen gebruiken.

Hier zijn enkele tips voor het gebruiken van glaskralen in je ontwerpen:

 • Gebruik een sterke draad of elastiek om de kralen aan elkaar te rijgen.
 • Gebruik een veiligheidsspeld, paperclip of zelfs een stukje plakband om de kralen op hun plaats te houden terwijl je aan je ontwerp werkt.
 • Met een beetje creativiteit en oefening kun je prachtige sieraden, mode-accessoires en kunstwerken maken met glaskralen.

Glaskralen van gelijke vorm voor een tijdloze hobby

Uit een werkelijk uitgevoerd onderzoek blijkt dat de kralen van Preciosa de meeste gelijkvormige kralen zijn, nog meer dan bijvoorbeeld de Miyuki glaskralen. Deze Preciosa rocailles zorgen voor de meest optimale symetrie in ieder borduurwerk of sieradenontwerp.

Glaskralen gebruiken in je ontwerpen

Zodra je je glaskralen hebt uitgekozen, is het tijd om ze te gebruiken in je creatieve projecten. Hier zijn enkele manieren waarop je glaskralen kunt toepassen in je ontwerpen:

Sieraden maken

Kettingen, armbanden, oorbellen en ringen kunnen allemaal worden verwerkt en bewerkt met de mooiste glaskralen. Experimenteer met je hobby verschillende tijdloze combinaties en patronen om unieke stukken te creëren die bij elke gelegenheid passen.

Borduurwerk of embroidery

Borduurwerk met rocailles biedt de mogelijkheid om gedetailleerde patronen te creëren op kleding, tassen of zelfs kunstwerken. Met verschillende maten en kleuren kun je prachtige designs maken.

Decoratieve kunst

Gebruik lampworkkralen of andere unieke glaskralen om decoratieve kunstwerken te maken. Of het nu gaat om het maken van mozaïeken, wanddecoraties of beeldhouwwerken, glaskralen kunnen een extra dimensie toevoegen aan je kunstwerken.

Mode-accessoires

Glaskralen kunnen ook worden toegepast op mode-accessoires zoals schoenen, tassen, hoeden en zelfs kleding. Een vleugje glans en kleur kan een gewoon accessoire transformeren in een opvallende eye-catcher.

Cadeau-idee

Handgemaakte sieraden of kunstwerken met glaskralen kunnen geweldige cadeaus zijn voor klanten, vrienden en familie. Mensen waarderen vaak het persoonlijke tintje van een handgemaakt cadeau enorm.

Blijf verkennen, leren en experimenteren met glaskralen om je eigen unieke stijl te vinden. Laat je inspireren door de rijke geschiedenis en het ambachtelijke proces achter deze kleine kunstwerken, en laat je creativiteit de vrije loop gaan! Je kan met glaskralen altijd een nieuwe tijdloze hobby krijgen.

Creatie-technieken

Er zijn verschillende creatie-technieken die je kunt gebruiken om met glaskralen te werken. De meest voorkomende technieken zijn:

 • Kralen rijgen: Dit is de meest eenvoudige techniek, waarbij kralen aan elkaar worden geregen met naald en draad(LINK).
 • Kralen haken: Bij deze techniek worden kralen aan elkaar gehaakt met een haaknaald.
 • Kralen weven: Bij deze techniek worden kralen in een weefgetouw geweven. (weefraam Link)

Sieraden maken inspiratie nodig?

Soms kan het vinden van inspiratie voor sieraden maken met glaskralen een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er talloze bronnen waar je ideeën kunt opdoen. Hier zijn een paar suggesties:

 • Bekijk onze site en sieradenblogs of andere -websites
 • Ga naar het bos of het strand
 • Blader door tijdschriften over mode en kunst
 • Bezoek lokale markten en tentoonstellingen
 • Volg sociale media-accounts van bekende sieradenmakers of kunstenaars
 • Etsy, Pinterest
 • Youtube, Google, Instagram, Facebook, Meta

Sieraden trends

Houd ook rekening met de nieuwste trends in de mode- en sieradenindustrie. Door deze trends in je ontwerpen toe te passen, blijf je relevant en trek je misschien zelfs nieuwe klanten aan! Het allerleukste blijft natuurelijk zelf een trendsettend ontwerp te maken. Blijf vooral vooruit lopen.

Glaskralen kopen –  een tijdloze hobby?

Bij de aankoop van glaskralen is het altijd belangrijk om de kwaliteit ervan te overwegen. Hoewel er veel goedkope opties op de markt zijn (zoals vaak uit het verre Oosten), kunnen kralen van hogere kwaliteit een meer professionele uitstraling geven aan je sieraden. Wat is belangrijk voor jou? Zijn goedkope kralen vaak duurkoop?

Bij onze kralengroothandel kun je via onze kralengroothandel webshop online glaskralen kopen. Vind je online glaskralen bestellen niet fijn, breng dan een bezoek aan onze onze showroom tijdens onze reguliere openingstijden. Gebruik je glaskralen voor een tijdloze hobby? Bezoek dan onze partner www.nieuwekralen.nl. Voor als je glaskralen nodig hebt voor jouw eigen tijdloze hobby.

Verscheidenheid aan glaskralen

Een verscheidenheid aan glaskralen is beschikbaar, zoals rocailles, lampworkkralen, geperste glaskralen en Tsjechische glaskralen. Elk type heeft zijn eigen unieke karakter en uitstraling door verschillende texturen, vormen en maten.

Kleine, gelijkvormige kralen zoals rocailles lenen zich perfect voor ingewikkeld borduurwerk of beadwork. Lampwork-kralen worden daarentegen met de hand en één voor één vervaardigd, wat een uitzonderlijke artistieke aantrekkingskracht geeft vanwege hun handgemaakte karakter.

Welke soorten glaskralen bestaan er?

Hieronder een overzicht van alle soorten glaskralen die direct leverbaar zijn vanuit ons assortiment. De meest gangbare soorten glaskralen in ons assortiment “Glaskralen: een tijdloze hobby” zijn onder andere:

Glaskraal Vormen

Voor deze blog Glaskralen: een tijdloze hobby zijn de belangrijkste vormen van glaskralen zijn: rond, facetgeslepen, bicone of kegelvormig, kubus, ovaal, druppelvormig, hartvormig, cilindrisch, vierkant, rechthoekig, driehoekig, stervormig, rondeel, ruitvormig, schijfvormig, spiraalvormig, zeshoekig, octagon, buisvormig, bloemvormig, schelpvormig, paddenstoelvormig, visvormig, knoopvormig, tandvormig en fantasievorm.

Conclusie:

Werken en ontwerpen met glaskralen is een prachtige en veelzijdige hobby. Met glaskralen kun je prachtige sieraden, decoraties en andere kunstwerken maken. Met een beetje oefening kun je ook zelf glaskralen maken.

Of je nu een sieradenmaker, modeontwerper, kunstliefhebber of kunstenaar bent, het werken met kralen kan een bevredigende en inspirerende ervaring zijn. We wensen dat deze “Glaskralen: een tijdloze hobby”-blog je heeft geïnspireerd om aan de slag te gaan met kralen en nieuwe ontwerpen te creëren. Vergeet niet om te experimenteren, je eigen stijl te ontwikkelen en vooral veel plezier te hebben tijdens het hele creatie proces!

Veel succes met je kralenavonturen en blijf creatief!

glaskralen een tijdloze hobby.

Inloggen

Ben je nieuw hier? Registreer je hier