Glaser in het Tassenmuseum Amsterdam
20-06-2016Glaser Quality Beads in “The Bead Goes On“ Tassenmuseum Hendrikje
Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van het Tassenmuseum Hendrikje | Museum of Bags and Purses is er vanaf 22 juni 2016 tot en met 18 september 2016 een nieuwe tentoonstelling “The Bead Goes On” waarbij de veelzijdigheid van de kraal centraal staat.
Tijdens de voorbereidingen van deze bijzondere tentoonstelling heeft Glaser Quality Beads een belangrijke bijdrage mogen leveren aan deze tentoonstelling met kralen en ontwerpen van Martha Meijer. Wij voelen ons vereerd met deze leuke samenwerking en zijn daarom van plan gratis toegangskaarten te verloten aan mensen die deze unieke tentoonstelling willen bezoeken. Hou daarom onze Facebook of Instagram-pagina goed in de gaten de komende drie maanden.
Het Tassenmuseum laat zien dat het gebruik van kralen in tassen en accessoires eeuwen terug gaat en nog steeds hip is. Van exclusieve modeaccessoires van minuscule glaskralen uit de 18de eeuw tot de sprankelende geplakte kralen op schoenen van hedendaags ontwerper Tomas Kroes: het gebruik van kralen is altijd in ontwikkeling. Ook kunnen bezoekers kralen voelen: zijn ze gemaakt van glas, metaal, kunststof of hout? Meer informatie is te vinden op
www.tassenmuseum.nl.
Vorig jaar stond het museum in de top 10 van de beste onontdekte musea ter wereld in het Britse Dagblad The Guardian en werd het opgenomen in de top 16 Best Fashion Museums in the World van Condé Nast. De collectie van het Tassenmuseum bevat inmiddels meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès.
Bloeiperioden van de kralentas
In de 18de eeuw werden exclusieve buidels, tasjes, schoenen, mutsjes, chatelaines en portefeuilles gemaakt van glaskralen zo klein als een zandkorrel, sablé genoemd (naar het Frans voor ‘zandachtig’). Ze vormden hippe modeaccessoires voor de Franse elite van 200 jaar geleden. Sindsdien zijn kralen een belangrijk onderdeel van mode. In de 19de eeuw werd het populair om tassen, reticules, tabakszakken en andere accessoires te breien met kralen. De Roaring Twenties vormden de absolute hoogtijdagen van kralen. Kleding, tassen, hoeden, schoenen en waaiers versierd met kralen waren geliefd. Ontwerpers in Parijs als Paul Poiret, Madame Vionnet, Madame Lanvin, Pastou, Chanel, Elsa Schiaparelli verwerkten kralen in hun kleding. Kralentassen en accessoires die wij nu als truttig ervaren, waren in die periode heel modieus. Tegenwoordig passen merken als Valentino, Alexander McQueen, L.K. Bennett, Les Petits Joueurs, Mary Frances en ontwerpers zoals Tomas Kroes kralen op eigentijdse manier in hun ontwerp toe.
Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Het museum is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Vanuit hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. In 2015 stond het museum in de top 10 van de beste onontdekte musea ter wereld in het Britse Dagblad The Guardian en werd het opgenomen in de top 16 Best Fashion Museums in the World van Condé Nast. De collectie van het Tassenmuseum bevat inmiddels meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.